Tornar a la pàgina de Presentació
Cambiar de idioma Change the language
El monestir de Santa Maria de Valldigna va ser fundat per Jaume II el Just el 15 de març de 1298. Segons la tradició, el rei, després de lluitar contra els musulmans per terres de Múrcia, al passar per la vall, anomenada llavors Alfàndec, i impressionat per la fertilitat i bellesa, va dir al seu capellà fra Bononad de Vila-seca : 'Vall digna per a un monestir de la vostra religió', a la qual cosa este va respondre: 'Vall digna'. Jaume II va concedir les terres a l'abat de Santes Creus per a una nova fundació cistercenca en la vall que s'anomenaria Valldigna.

L'arquitectura del monestir presenta tres etapes significatives en la seua construcció: a) la implantació gòtica del segle XIV forma l'estructura completa del conjunt entorn del claustre, d'acord amb els cànons del Cister; b) la important renovació produïda arran de les greus destruccions del terratrèmol de 1396; i c) la segona renovació i enriquiment definitius després del nou terratrèmol de 1644, amb substitucions completes i noves dependències, ja d'etapa barroca en els segles XVII i XVIII, a la qual, per exemple, pertanyen el temple actual i la capella de la Mare de Déu de Gràcia.

L'any 1835, amb la desamortització, té lloc l'exclaustració i el monestir és abandonat pels monjos i venut a particulars. El cenobi es va convertir en una explotació agropecuària particular i comença l'espoli i la destrucció patrimonial, amb l'enderrocament de la majoria d'edificacions. Els carreus dels arcs i les lloses del paviment són venuts com a material de construcció, mentre que els arcs gòtics del claustre alt del palau de l'abat s'incorporen a l'estructura de la mansió del Canto del Pico a Torrelodones (Madrid), la reintegració dels quals es negocia actualment. Altres peces passen a les parròquies de la comarca i els fons documentals es dispersen seguint les passes dels monjos exclaustrats.

L'any 1991, la Generalitat Valenciana va adquirir el monestir i començaren les actuacions per a recuperar-lo, especialment amb un fort impuls restaurador arran de la celebració del 700é aniversari (1998), quan és obert al públic.
Horari de visites (gratuït). De dilluns a diumenges:

 Més informació a la web de la Fundació Jaume II el Just

 HIVERN
 
ESTIU
(de l'1 de juny al 30 de setembre)
 Matins de 9.00h a 15.00h  Matins de 9.00h a 14.00h
 Vesprades de 16.00h a 18.00h  Vesprades de 17.00h a 20.00h
Ampliar la foto Vista general
Ampliar la foto Església del monestir
Ampliar la foto Vista exterior
 
Amunt
 
  developed by wwroi.com Web optimitzada per resolució 800x600  
 
   . Presentació
   . Barx
   . Simat
   . Benifairó
   . Tavernes
   . Itinerari recomanat
 
 
 
   . Gastronomia
   . Calendari de festes
   . Porrats
 
   . Festival Sete Sóis
   Sete Luas
   . Dramaturgia
   mediterrània
 
   . Platges
   . Senderisme
     - Zona Creus
     - Zona Montdúver
     - Zona Toro-Barx